ERP: Τα 6 αναγκαία χαρακτηριστικά ενός ιδανικού συστήματος

  • English
  • Ελληνικά

Εάν τρέχετε τη δική σας επιχείρηση, θα έχετε σίγουρα ακούσει τον όρο ERP σύστημα.

Ίσως μάλιστα χρησιμοποιείτε ήδη ένα λογισμικό ERP για τις καθημερινές σας εργασίες ή είστε στη διαδικασία αναζήτησης μιας αξιόπιστης λύσης.

Γνωρίζετε καλά λοιπόν πως ένα αξιόπιστο ERP σύστημα θα απογειώσει την παραγωγικότητά σας.

Ίσως όμως φοβάστε πως μπορεί να κάνετε λάθος στην επιλογή του και να φορτώσετε ένα νέο κόστος στην επιχείρησή σας που δε θα αποδειχθεί τελικά καθόλου χρήσιμο.

Σας έχουμε καλά νέα.

Σήμερα λοιπόν, θα σας παρουσιάσουμε τα 7 στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζουν ένα ιδανικό ERP σύστημα, ώστε να θέσετε τις βάσεις για την ταχύτατη διεκπεραίωση των καθημερινών σας εργασιών και τη ραγδαία εξέλιξη της επιχείρησής σας.

Πριν όμως αναλύσουμε τα 7 σημαντικά στοιχεία ενός σύγχρονου και αξιόπιστου ERP προγράμματος, ας δούμε τι ακριβώς είναι ένα ERP σύστημα.

Τι είναι το ERP

ERP σημαίνει Enterprise Resource Planning (Διαχείριση Επιχειρησιακών Πόρων). Πρόκειται για λογισμικό διαχείρισης διαδικασιών της επιχείρησης που επιτρέπει στην επιχείρηση να χρησιμοποιήσει ένα σύνολο εφαρμογών ώστε να αυτοματοποιήσει τις εργασίες της και τις συναλλαγές με τους πελάτες και τους συνεργάτες.

Ένα ERP σύστημα ενσωματώνει όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας της επιχείρησης, από το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του προϊόντος, έως και το marketing και τις πωλήσεις μέσα από βάσεις δεδομένων και φιλικό προς το χρήστη interface.

Πέρα λοιπόν από τα βασικά συστατικά της καθημερινής σας εργασίας, όπως π.χ. η οργάνωση των επαφών σας, η διαχείριση των πωλήσεων, η καταγραφή των παραγγελιών, η καταγραφή των εσόδων και των εξόδων της επιχείρησής σας κλπ, ένα ERP σύστημα μπορεί να σας βοηθήσει παράλληλα να τηρείτε αναλυτικό αρχείο και ενέργειες Marketing, όπως π.χ. οι ενέργειες που κάνετε στο κομμάτι της διαφήμισης, η καταγραφή των leads (υποψήφιοι πελάτες) της επιχείρησής σας, η προώθηση της ιστοσελίδας σας, κλπ.

Πρέπει να τονιστεί πως τα ERP συστήματα περιλαμβάνουν πολλαπλά επιμέρους modules τα οποία μπορούν να αγοραστούν ξεχωριστά, ανάλογα με τις ανάγκες τις κάθε επιχείρησης και τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται.

softone erp

Πού χρησιμοποιούνται τα ERP συστήματα

Όλες οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν σήμερα ERP. Όταν ακούτε τον όρο ERP, ίσως σκέφτεστε αμέσως μια λύση λογισμικού.

Ωστόσο, το ERP είναι κάτι περισσότερο από αυτό.

Είναι ένα εργαλείο που βοηθά τις επιχειρήσεις να αποθηκεύουν όλα τα δεδομένα τους στον ίδιο χώρο.

Αυξήστε την παραγωγικότητα της επιχείρησής σας επενδύοντας στην πλέον κουρφαία λύση της αγοράς, SoftOne ERP! Αποθηκεύστε τα δεδομένα της επιχείρησης σε έναν ενιαίο χώρο, απλοποιήστε τις διαδικασίες, οργανώστε τα επιμέρους τμήματα και εκτοξεύστε τις πωλήσεις σας. Δείτε περισσότερα

Μέσα από αυτά τα δεδομένα, οι επιχειρήσεις μπορούν να παρακολουθούν και να αναλύουν την αποδοτικότητα τους, να συσχετίσουν διαδικασίες και τελικά να καταλήξουν σε κρίσιμες αποφάσεις για τη μελλοντική κατανομή των διαθέσιμων πόρων και την περαιτέρω εξέλιξή τους.

Προχωρήστε λοιπόν στο επόμενο βήμα!

Η απόφαση για το ERP που θα επιλέξετε είναι δική σας, ωστόσο πρέπει να ληφθεί με βάση συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αφού πρώτα έχετε καθορίσει πλήρως τις ανάγκες της επιχείρησής σας. Ξεκινήστε με απλά ερωτήματα:

  • - Υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι στην επιχείρηση σε αρκετά διαφορετικά τμήματα?
  • - Έχετε αυξημένες ανάγκες σε θέματα οργάνωσης πωλήσεων και αποστολής των προϊόντων?
  • - Υπάρχουν πολλαπλά κανάλια marketing από τα οποία πρέπει να τηρείτε δεδομένα και να εξάγετε αποτελέσματα και στατιστικά?

Ενδεικτικά και μόνο μπορεί να αναφερθεί πλήθος επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν ERP συστήματα:

Μεγάλες Βιομηχανίες

Πρωτογενής τομέας

Real Estate

Χρηματοοικονομικοί οργανισμοί

Υπηρεσίες Εστίασης

Καταστήματα

Χονδρικό / Λιανικό Εμπόριο

Super Markets

Διαφημιστικές Επιχειρήσεις

Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις

Διαχείριση Αποθηκών / Εμπορευμάτων

Σε γενικές γραμμές, η εφαρμογή ενός πληροφοριακού συστήματος ERP θα επιβάλλει αλλαγές σε όλους τους τομείς της επιχείρησης. Η επίδραση αυτών των αλλαγών στην επιχείρηση εξαρτάται κατά μεγάλο ποσοστό από την ποιότητα του ERP συστήματος και τη διάθεση των μελών της επιχείρησης να το χρησιμοποιήσουν στο έπακρο προς όφελός τους.

Ας το κάνουμε όμως απλό.

Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που κρίνονται αναγκαία ώστε να αποδειχθεί η αγορά ενός ERP μια πραγματική «φλέβα χρυσού» για την επιχείρησή σας και όχι μια πολυέξοδη σπατάλη?

Ήρθε η ώρα λοιπόν να σας παρουσιάσουμε τα 6 αναγκαία στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνει ένα χρήσιμο και αποδοτικό ERP σύστημα.

1. Ευκολία στη χρήση

Ένα άμεσο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε μόλις προσπαθείτε να ενσωματώσετε μια νέα τεχνολογία στην καθημερινή σας ζωή, είναι η δυσκολία προσαρμογής. Ο βαθμός δυσκολίας εξαρτάται πάντα από δύο παράγοντες:

- Την ευελξία σας σε θέματα προσαρμογής και υιοθέτησης νέων τεχνολογιών

- Το user interface του λογισμικού που σας διατίθεται.

Όσο πιο εξοικειωμένοι είστε λοιπόν με τους υπολογιστές και τη χρήση εφαρμογών λογισμικού καθώς και όσο πιο φιλικό περιβάλλον εργασίας προσφέρουν οι εφαρμογές, τόσο πιο εύκολη γίνεται η χρήση του εκάστοτε λογισμικού.

Ανεξάρτητα από τις πολύπλοκες διεργασίες που εκτελούνται σε κάθε σύστημα ERP, η επιτυχία του είναι άμεσα συνυφασμένη με την ευκολία που παρέχει στο χρήστη να το χρησιμοποιήσει.

Εάν το σύστημα είναι δύσκολο και δυσνόητο στον τρόπο λειτουργίας του, όχι μόνο δε θα μειώσει το κόστος της επιχείρησης αλλά θα δημιουργήσει δυσφορία στο χρήστη που θα προτιμήσει άμεσα να επανέλθει στις παλιές μεθόδους διαχείρισης των καθημερινών του εργασιών.

2. Αποταμίευση χρημάτων

Ίσως ακούγεται παράξενο, διότι τα ERP συστήματα δεν είναι από τις πιο φτηνές λύσεις της αγοράς. Ωστόσο, σκεφθείτε το τελικό όφελος.

Έχετε πλέον στη διάθεσή σας μια λύση που ενοποιεί όλες τις διαδικασίες τις επιχείρησής σας και πολλά από τα κατακερματισμένα συστήματα που συντηρείτε έως τώρα.

Το καλύτερο από όλα;

Ότι αυτή η ενοποίηση περιλαμβάνει τα πάντα: από την ανάπτυξη του προϊόντος έως την πώληση του, το customer service και τη διαχείριση των παραγγελιοληψιών.

Ενοποιώντας τα συστήματα, θα δημιουργήσετε οικονομικές λύσεις και βελτιωμένες διαδικασίες, που θα ελαχιστοποιήσουν τις χρονοβόρες διαδικασίες που αυτομάτως αυξάνουν το κόστος της επιχείρησης.

Πέρα από αυτό, αναλογιστείτε παράλληλα και το κόστος εκπαίδευσης που θα εξαλειφθεί, καθώς δε θα υπάρχει η ανάγκη να εκπαιδευτούν οι χρήστες σε διαφορετικά συστήματα παρά σε ένα ενιαίο ERP πρόγραμμα.

3. Χρηστικότητα

Ας υποθέσουμε πως στην επιχείρησή σας έχετε τα ακόλουθα τμήματα:

- Ανάπτυξη προϊόντος

- Πωλήσεις

- Τεχνική Υπστήριξη

- Marketing

Ποιοι είναι οι στόχοι του κάθε τμήματος; Ποια τα παραδοτέα που αναμένετε; Ποιες οι καθημερινές ανάγκες των πωλητών σας και ποιους πόρους απαιτεί το τμήμα marketing για να οργανώσει τις κατάλληλες διαφημιστικές καμπάνιες και να παρουσιάσει λεπτομερείς αναφορές αποτελεσμάτων;

Εάν δεν μπορείτε να απαντήσετε στα παραπάνω ερωτήματα, τότε το ERP δεν μπορεί να σας παρέχει ούτως ή άλλως κάποια λύση.

Εάν όμως έχετε ένα σαφές business plan και γνωρίζετε πλήρως τις ανάγκες, τις υποχρεώσεις και τους στόχους κάθε επιμέρους τμήματος, τότε ένα ERP σύστημα μπορεί να μετατραπεί στην πυξίδα που θα σας υποδείξει το μονοπάτι της επιτυχίας.

Έχοντας καταγράψει επαρκώς τις ανάγκες και τους στόχους κάθε επιμέρους τμήματος, μπορείτε να συσχετίσετε τις παραμέτρους αυτές με τα χαρακτηριστικά που σας παρέχει το ERP σύστημα και να αξιολογήσετε πόσο χρηστικό μπορεί να αποδειχθεί για τις επιμέρους ομάδες της επιχείρησής σας.

4. Ασφάλεια

Η σημερινή τεχνολογική εξέλιξη έχει αναγάγει το ζήτημα της ασφάλειας σε πρωταρχικό για κάθε επιχείρηση. Από τη στιγμή που τα δεδομένα και οι πληροφορίες βρίσκονται σε ένα ενιαίο σύστημα, είναι σαφές πως πρέπει αυτό να παρέχει το μέγιστο δυνατό επίπεδο ασφάλειας ώστε να μη χαθούν ή διαρρεύσουν κρίσιμα δεδομένα που αφορούν στη λειτουργία και κατ’ επέκταση στη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Προκειμένου λοιπόν να γίνει αποδεκτό ένα σύστημα ERP, θα πρέπει να παρέχεται υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Η ασφάλεια συνήθως στηρίζεται σε τρεις άξονες:

α) στο απόρρητο, δηλαδή τα ευαίσθητα δεδομένα της επιχείρησης, (σχέδια βελτίωσης της παραγωγής, καινοτόμα προϊόντα, σχέδιο marketing, κόστος εργασιών και σχέδιο ανάπτυξης). Για το λόγο αυτό, το πρόγραμμα ERP θα πρέπει να διαθέτει ένα στιβαρό μηχανισμό προστασίας αυτών των δεδομένων στα οποίο θα έχουν πρόσβαση μόνο οι εξουσιοδοτημένοι χρήστες.

β) Στην ακεραιότητα του συστήματος, η οποία συνίσταται στο γεγονός πως το πληροφοριακό σύστημα έχει αναπτύξει μηχανισμούς οι οποίοι διασφαλίζουν τα δεδομένα από αλλοιώσεις ή καταστροφές

γ) Στη διαθεσιμότητα του συστήματος, που σημαίνει πως σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο το πληροφοριακό σύστημα ERP τεθεί εκτός λειτουργίας, πρέπει να παρέχει εναλλακτικούς τρόπους εργασίας καθώς επίσης και να μπορεί να τεθεί ξανά σε χρήση στο ελάχιστο δυνατό χρονικό διάστημα.

5. Επεκτασιμότητα

Η υλοποίηση ενός ERP συστήματος γίνεται προκειμένου να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες που σχετίζονται με την επιχείρηση στην οποία θα εγκατασταθεί.

Προτού λοιπόν προβείτε στην αγορά ενός συστήματος, πρέπει να προχωρήσετε στον πλήρη καθορισμό των αναγκών της επιχείρησής σας και στα προβλήματα που επιθυμείτε να λύσετε με αυτό.

Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό!

Εάν το σύστημα σας καλύπτει τη συγκεκριμένη στιγμή, αυτό δε σημαίνει πως θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες σας σε 1.5 χρόνο από σήμερα. Μέσα σε αυτό το διάστημα η επιχείρησή σας μπορεί να αυξήσει το προσωπικό της ενώ ενδέχεται να διαθέτει μεγαλύτερους πόρους σε marketing ή ακόμη να πρέπει να διαχειριστεί σύνθετες περιπτώσεις πελατών και πωλήσεων.

Ανάλογα λοιπόν, το περιβάλλον ενός ERP συστήματος σπάνια θα μείνει αμετάβλητο με την πάροδο του χρόνου. Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο καθώς η τεχνολογία προχωράει και εξελίσσεται διαρκώς.

Συνεπώς, για να μπορεί ένα πρόγραμμα ERP να παραμείνει λειτουργικό εν καιρώ θα πρέπει να μπορεί να προσαρμόζεται στις δεδομένες αλλαγές που θα προκύπτουν. Αυτό το επιτυγχάνει χάριν της σχεδίασής του, η οποία του επιτρέπει να βελτιώνεται και να επεκτείνει τις αρχικές του λειτουργίες ακολουθώντας τις εξής αρχές:

Ανοιχτή αρχιτεκτονική ERP συστήματος

Με απλά λόγια, η ανοιχτή αρχιτεκτονική είναι η πλήρης «απαγκίστρωση» του συστήματος από συγκεκριμένους κατασκευαστές και τεχνολογίες ώστε να μπορεί να βελτιώνεται συνεχώς και να παραμένει λειτουργικό.

Αρθρωτή αρχιτεκτονική ERP συστήματος

Η αρθρωτή αρχιτεκτονική σημαίνει πως το σύστημα πρέπει να αποτελείται από αυτόνομες λειτουργικές ενότητες λογισμικού, κάθε μία από τις οποίες είναι υπεύθυνη για μια συγκεκριμένη λειτουργία. Εάν λοιπόν κάποια λειτουργία πρέπει να αναβαθμιστεί, τότε γίνεται αναβάθμιση στη συγκεκριμένη ενότητα (module) και όχι σε ολόκληρο το ERP πρόγραμμα.

6. Ενοποίηση

Τα χαρακτηριστικά ενός ERP συστήματος μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τα modules και το σκοπό για τον οποίον το χρησιμοποιείται.

Υπάρχει όμως ένα κοινό σημείο.

Ένα ιδανικό σύστημα θα πρέπει να σας επιτρέπει να μοιράζεστε και να επεξεργάζεστε δεδομένα εύκολα και άμεσα. Θα πρέπει ουσιαστικά να καταργεί την ανάγκη χρήσης πολλών διαφορετικών συστημάτων ή πόρων.

Αυτό το γεγονός εξαλείφει το χαμένο χρόνο σε μεταφορές αρχείων και πληροφοριών καθώς και τον κίνδυνο να μη διατίθενται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες που είναι ζωτικές για τη λειτουργία συγκεκριμένων τμημάτων της επιχείρησης.

Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των εργαζομένων, κάτι που οδηγεί στην ταχύτερη αύξηση της αποδοτικότητας τους και τη ραγδαία ανάπτυξη της επιχείρησης.

Τώρα λοιπόν είναι η ώρα να αποφασίσετε και να επιλέξετε την καλύτερη λύση. Η εταιρεία μας, ως αντιπρόσωπος της SoftOne, προτείνει ασφαλώς τη χρήση του SoftOne ERP λογισμικού, ώστε να έχετε τον πλήρη έλεγχο σε κάθε διαδικασία της επιχείρησής σας και να μπορείτε να οργανώσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις καθημερινές σας εργασίες.


facebook button

facebook button