Η Terracom συμμετείχε στο SME INSTRUMENT INNOVATOR'S SUMMIT στις Βρυξέλλες

Στις 10 και 11 Οκτωβρίου διοργανώθηκε από το EASME (Executive Agency for Small and Medium Enterprises) η εκδήλωση SME Instrument Innovators’ Summit 2016. Στην εκδήλωση ήταν προσκεκλημένες 400 από τις πλέον καινοτόμες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις (που έχουν εγκριθεί στα πλαίσια της δράσης SME Instrument του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020) καθώς και καταξιωμένοι επενδυτές, στελέχη τεχνολογίας και ηγέτες των κορυφαίων καινοτόμων επιχειρήσεων παγκοσμίως. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να δοθεί η ευκαιρία στις εταιρείες να αναπτύξουν τις ιδέες τους γύρω από τα προϊόντα τους και να παρουσιάσουν το σχέδιό τους για την προώθησή τους στο ευρύ κοινό, ώστε να προσελκύσουν νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης από μεγάλους επενδυτικούς ομίλους καθώς και το να λάβουν ενημέρωση πάνω σε θέματα ανάπτυξης επιχειρήσεων και marketing από εξειδικευμένους ομιλητές.

Η Terracom είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το πρωτοποριακό σύστημα παρακολούθησης περιπολιών και φυλάξεων QR-Patrol PRO σε ένα πάνελ από επενδυτές και να συμμετέχει σε συνεδρίες καθοδήγησης και συμβουλευτικής για την ταχύτερη ανάπτυξη και προώθηση του προϊόντος στις διεθνείς αγορές.

Αναλυτικά:

1η μέρα

Κατά την έναρξη του event, οι διοργανωτές κάλεσαν όλες τις εταιρείες στο συνεδριακό χώρο όπου και ανέλυσαν το στόχο του συγκεκριμένου event και την φιλοδοξία τους να καθιερωθεί αυτή η πρωτοβουλία ως θεσμός και να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Στη συνέχεια, ο Damien Morin, ο ιδρυτής της γαλλικής εταιρείας Save ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίον η εταιρεία του κατάφερε να πραγματοποιήσει ένα από τα ταχύτερα επιχειρηματικά ανοίγματα που έχουν σημειωθεί στην παγκόσμια ιστορία. H Save δραστηριοποιείται στον τομέα της επισκευής κινητών τηλεφώνων και η ανάπτυξή της υπήρξε τόσο ραγδαία ώστε υπήρχε διάστημα που άνοιγε και ένα νέο κατάστημα κάθε ημέρα. Ο Damien Morin, μέσα από την τεράστια εμπειρία του στο συγκεκριμένο θέμα, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι επιχειρήσεις να κινηθούν σήμερα για να κατορθώσουν κάτι ανάλογο και να επιταχύνουν τις διαδικασίες προώθησης των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουν στο κοινό.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η Save, είναι η εταιρεία που στήριξε την επιτυχία της στην ταχύτατη εξυπηρέτηση των πελατών, καθώς μπορεί κάποιος να αφήσει το κινητό του τηλέφωνο σε ένα από τα καταστήματά της και να το παραλάβει επιδιορθωμένο ακόμα και μετά από 20 μόλις λεπτά!

Κατά την πρώτη ημέρα της παρουσίας μας, πραγματοποιήθηκαν προπαρασκευαστικές παρουσιάσεις των καινοτόμων projects από 7 εταιρείες ώστε να εξοικειωθούν με τη διαδικασία, μία από τις οποίες ήταν και η Terracom. Ένας έμπειρος επενδυτής παρακολούθησε και τις 7 παρουσιάσεις, κάνοντας συγκεκριμένα σχόλια και προτάσεις για βελτίωση σε κάθε εταιρεία. Κατά γενική ομολογία, η παρουσίαση της Terracom για το νέο εξελιγμένο QR-PATROL PRO απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και συγκέντρωσε τα βλέμματα ως μία από τις καλύτερες παρουσιάσεις της ημέρας.

Μετά από τη συγκεκριμένη ομιλία, ακολούθησε νέα παρουσίαση σε ένα panel από 6 επενδυτές.

Η Terracom ανέλυσε το project QR-Patrol PRO σε μια παρουσίαση που είχε μέγιστη διάρκεια 6 λεπτά. Συνολικά, η παρουσίαση όλων των εταιρειών διήρκησε 2 ώρες, όπου κάθε εταιρεία είχε όπως αναφέρθηκε στη διάθεσή της 6 λεπτά για την παρουσίαση και 6 λεπτά για να απαντήσει στις ερωτήσεις των επενδυτών.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως το portfolio των συγκεκριμένων επενδυτών περιελάμβανε εταιρείες που έχουν χηματοδοτηθεί έως και 1.5 εκ. ευρώ η καθεμία για καινοτόμα projects. Οι επενδυτές ήταν ασφαλώς εξαιρετικοί γνώστες της διεθνούς αγοράς και των τάσεων που επικρατούν σήμερα, έχοντας σαφή κριτήρια επιλογής και προώθησης ιδεών που ξεχωρίζουν όσον αφορά στην καινοτομία και το ισχυρό potential.

Με το τέλος της παρουσίασης, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε κατ’ ιδίαν με την Katia Bergmann, μία από τους 6 επενδυτές που συμμετείχαν στο Panel και η οποία μας ανέφερε τα θετικά στοιχεία της παρουσίασής μας καθώς και σημεία στα οποία μπορεί να βελτιωθεί ώστε να υπάρξει μια ακόμα πιο ισχυρή παρουσία από μέρους μας σε μελλοντικές ανάλογες δράσεις.

Στο τέλος της 1ης ημέρας υπήρξε δείπνο, όπου δόθηκε η ευκαιρία για καλύτερη γνωριμία μεταξύ των συμμετεχόντων και τη συζήτηση για πιθανές μελλοντικές συνεργασίες.

2η ημέρα

Κατά τη 2η ημέρα της εκδήλωσης, η Terracom συμμετείχε σε τρία διαφορετικά workshops που διοργανώθηκαν στο χώρο εκδηλώσεων.

  • Σύναψη εμπορικών συμφωνιών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (μελέτη των ιδιαιτεροτήτων της αγοράς, της νομοθεσίας και όλου του θεσμικού πλαισίου)
  • Σύναψη εμπορικών συμφωνιών στις ΗΠΑ (μελέτη των ιδιαιτεροτήτων της αγοράς, της νομοθεσίας και όλου του θεσμικού πλαισίου)
  • Τρόποι χρηματοδότησης Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

Παράλληλα, υπήρξε ένας αριθμός από συναντήσεις με επενδυτές και αντιπροσώπους άλλων επιχειρήσεων ώστε να διερευνηθούν περιθώρια συνεργασιών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και να μελετηθούν πιθανά νέα καινοτόμα Projects.

Συνοψίζοντας, το Horizon 2020's SME Instrument αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για συνάντηση των εταιρειών με μεγάλους επενδυτικούς ομίλους και εκπροσώπους εταιριών κολοσσών στο διεθνές γίγνεσθαι. Η Terracom, έχοντας ως στόχο τη διαρκή εξέλιξη και προώθηση της καινοτομίας, συμμετείχε με απόλυτη επιτυχία, παρουσιάζοντας το QR-Patrol PRO και γνωστοποιώντας το όραμά της σε ένα panel από τεράστιου βεληνεκούς επενδυτικούς ομίλους που έδειξαν έντονο ενδιαφέρον και άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μελλοντικής συνεργασίας.

Η εταιρεία μας, έχοντας ως γνώμονα τη συνεχή ανάπτυξη και την προώθηση των προϊόντων της σε χώρες του εξωτερικού, θα συνεχίσει στα πλαίσα του Horizon 2020 να συμμετέχει σε ανάλογες εκδηλώσεις, ενισχύοντας παράλληλα και την ελληνική παρουσία σε έναν τομέα ιδιαίτερα δύσκολο και ανταγωνιστικό όσον αφορά στην εξαγωγή ιδεών και καινοτόμων λύσεων.