Η Terracom συμμετείχε στο 2ο Συνέδριο τεχνολογίας της Ναυτεμπορικής «Internet of Things: Evolution in Action»

Η Terracom συμμετείχε στο 2ο Συνέδριο τεχνολογίας της Ναυτεμπορικής το οποίο πραγματοποιήθηκε τη Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016 στο Divani Caravel Hotel στην Αθήνα με θέμα: «Internet of Things: Evolution in Action».

Κεντρικό θέμα του συνεδρίου ήταν οι σημερινές απαιτήσεις για τις εφαρμογές IoT, ο ρόλος και η σημασία της διαχείρισης των Big Data, το ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα της ασφάλειας των δεδομένων, καθώς και η προστιθέμενη αξία των εφαρμογών IoT για την επιχείρηση και τον καταναλωτή. Το ΙοΤ είναι το παρόν και το μέλλον της τεχνολογίας και το ζήτημα είναι πώς μπορεί να μετουσιωθεί σε προστιθέμενη αξία της οικονομίας και της κοινωνίας.

Στην έναρξη του συνεδρίου η ειδική σύμβουλος στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης Βάλια Καϊμάκη αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να στρέψει πιο αποφασιστικά την προσοχή της Πολιτείας στην τεχνολογία με την ίδρυση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, τονίζοντας παράλληλα ότι η χώρα έχει καθυστερήσει σημαντικά στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών. Επίσης αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο ευρυζωνικής πρόσβασης επόμενης γενιάς, το οποίο αφορά έργα άνω των 400 εκατ. ευρώ σε ευρυζωνικές υποδομές σε όλη τη χώρα.

Το βασικό θέμα της πρώτης ενότητας του συνεδρίου, με τίτλο «Enterprise monetization strategies & Consumer experiences» ήταν οι δυνατότητες και οι εφαρμογές του Internet of Things για τον επιχειρηματικό κλάδο, οι αλλαγές που ήδη συντελούνται, τα προβλήματα που προκύπτουν, καθώς και οι πιθανές λύσεις, όπως και οι πρακτικές βέλτιστης διαχείρισης των επιχειρησιακών πόρων μέσω του Internet of Things.

Στο πρώτο πάνελ της πρώτης ενότητας, η Terracom παρουσίασε την εφαρμογή IoT, QR-Patrol PRO, στον τομέα της φυσικής ασφάλειας. Η εφαρμογή που έχει αποσπάσει υψηλή βαθμολογία στο πρόγραμμα Horizon 2020 της Ε.Ε. προσφέρει παρακολούθηση της θέσης των εργαζομένων σε πραγματικό χρόνο και υιοθετεί τεχνολογίες NFC, bluetooth, beacons (μικροί ασύρματοι πομποί) και φορητές συσκευές με αισθητήρες (wearables).

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ενότητας του Συνεδρίου, με θέμα «Infrastructure & data at scale», οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο επίπεδο των υποδομών, τα αναγκαία τεχνολογικά συστατικά σε software και hardware για την υλοποίηση λύσεων IoT, καθώς και στον βαθμό ασφάλειας για τα δεδομένα μιας επιχείρησης, ειδικά όταν αυτά έχουν μεγάλο όγκο.

Το Συνέδριο έκλεισε με την ενότητα για τον ρόλο των startups στο ψηφιακό μετασχηματισμό μέσω των IoT τεχνολογιών.

σημαντικότερα συμπεράσματα του συνεδρίου ήταν ότι το ΙοΤ εξελίσσεται ραγδαία και αλλάζει σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητα των επιχειρήσεων αλλά και των χρηστών. Δημιουργεί ένα νέο κύμα ψηφιακού μετασχηματισμού των οικονομιών αλλά και των κοινωνιών μέσα από την ενοποίηση του OT (Operational Technology) και του IT (Information Technology), αλλά και μέσω της ενίσχυσης των mobile και digital χαρακτηριστικών των χρηστών, εργαζομένων και πολιτών.

iso certification
Διαβάστε το άρθρο της Ναυτεμπορικής

Ακολουθούν βίντεο από τη παρουσίαση του QR-Patrol PRO και του πρώτου πάνελ συζήτησης της πρώτης ενότητας: